Gájatrí | Gayatri mantra jelentése és hatása

GÁJATRÍ (GAYATRI) MANTRA JELENTÉSE

AZ OM MAGÁBAN FOGLALJA  A  GÁJATRI MANTRÁT A GÁYATRI MANTRA PEDIG MAGÁBAN FOGLALJA A VÉDÁKAT.  A Gayatri mantrát ezért a „a Védák Anyjának” tartják.

A Gayatri mantrát elsőként a védikus leírások szerint Brahmarishi Visvámitra látta meg, s később Ő adta át hang minőségben tanítványainak.

भूर्भुवः॒सुवः   तत्स॑वितुर्वरे॑ण्यम्

भ॒र्गो॑दे॒वस्य॑धीमहि   धियो॒योनः॑प्रचो॒दया॑त्

om bhūr bhuvah svah

tat savitur varenyam

bhārgo devasya dhīmahi

dhiyo yo nah pracodayāt

 

A gájatrí mantra tartalmi jelentése Bakos Attila fordításában: Meditáljunk a Teremtő Isteni Fényforráson, mely a Nap Istenségén, Fény Atyán keresztül árad,  és aki az Univerzumot teremtette és táplálja az Égi, s Földi lényeket. Azon, aki minden nehézséget elhárít, bűnt és tudatlanságot megtisztít és növeli az életerőt.  Kérjük a Napkorongban megnyilvánuló Fény Világanyát, hogy világosítsa meg  elménket és tisztítsa meg szívünket, hogy Isten megvilágosító fényében élhessünk!”


Gayatri album letöltése:  KLIKK IDE!

A GÁYATRI MANTRA HATÁSA

A Gayatri mantra a tudatosság mantrája.  Az egyik leghatékonyabb védikus mantra, ha szeretnél egy rendíthetetlen, kizökkenthetetlen sziklaszilárd elmét magadnak.

Gayatri Meditáció (vezetett gyakorlás) letöltése:  KLIKK IDE!

A gájatrí mantra a mindennapokban rendszeres gyakorlással

 • mederbe tereli a gondolatokat, és racionalizálja az  érzéseket vagyis
 • segít elcsendesíteni a gondolati és emocionális zajt,
 • és gyakorlással egyre összeszedettebbek, fókuszáltabbak leszünk.
 • Emellett a  gájatri mantra meditációtisztítja a személyiségkaraktert, segít kiegyensúlyozottságunk és stabilitásunk megteremtésében,
 • Már néhány hét rendszeres, koncentrált gyakorlás után tapasztalati szinten elérhető, hogy enyhül a napi stressz rajtad, és jobban tudod uralni azt is, hogy mit engedsz a környezetből hatni magadra. 
 • Mi a titka a gayatri meditációnak?   Patanjali a Jóga szútrákban azt tanítja, hogy egy negatív gondolatot, tudatmintát, mentális megpróbáltatást (Klésa) egy ellentétes irányú gondolattal lehet kiküszöbölni. (Te pratiprasava-heyah suksmah) Jsz.2.10.   
 • A Gayatri pedig az egyik leghatékonyabb tudatformáló mentális eszköz a jóga tudomány palettáján.  Az az ellentétes irányú nagyszerű gondolat, mely mint a Nap átragyogja a tudatunk és lényünk minden síkját tisztító fényével. 
 • Vagyis, a gájatrí mantra támogat abban, hogy  megépítsd magadban azt az embert, akivé válni szeretnél.

Gayatri albumaink:


Egy más síkon a  Gájatrí valójában egy áthatolhatatlan szellemi védelem.

 • Használata egyetemes, hiszen a Gájatrí egy őszinte ima a fényhez, a Paramátmához a Szentlélekhez, az Örök Igazsághoz (Brahman).
 • Az emberiség vezérfénye. Minden lelki úton járó magáénak fogadhatja el, hiszen a Gájatrí a Nirguna Brahmanhoz, az anyagi minőségektől, megjelölésektől mentes Abszolúthoz vezető spirituális gyakorlat.
 • A Gájatrí, amely évezredek óta titkos, beavató mantra, a legalsó csakráktól, vagy tudati központoktól a legfelsőbbig emeli a gyakorló tudatát, személyiség karakterét és megvalósítását.
 • A beavatott, kitartóan gyakorló szádhakát magasrendű tulajdonságokkal ruházza fel, és szellemi megvilágosodás (Szamádhi) felé vezet.
 • A Gájatri mantra összekapcsol örök  belső tanítónkkal (antrajamin).  | Bakos Judit Eszter Virinchi Shakti:  Részlet a Mantra jóga gyakolrata c. előadásból, 2020 október

A legjobb Meditáció könyv Szvámí Rámától:  KLIKK IDE!A GAYATRI MEDITÁCIÓ CÉLJA VÉDANTIKUS SÍKON: 

Az élet arra való, hogy megszerezzük a válaszokat a felmerülő kérdéseinkre.

Minden ember a Legfelsőbb egy arca, de senki nem tudja ezt. A hamuban rejtőzik a parázs, a befedettségben, a tudatlanságban (Avidjá) pedig a lélek (Átman).

Aki képtelen önmagát meglátni, az arra vágyik, hogy mások lássák meg őt.

 • Másoktól várjuk a választ, hogy kik vagyunk, merre induljunk.  Másoktól várjuk a biztatást és az elismerést.
  • De másokat ugyanúgy a saját gondolati világuk (illúziójuk) fed be >> (A világ van az elmében, nem az elne a világban)
  • S azok, akik maguk sem tudják, hogy kicsodák,hogyan is mondhatnák meg nekünk, hogy kikvagyunk, vagy hogy mikazértékeink, az esetleges hiányosságaink, hogy melyikútoninduljunk el és hogyanfejlesszükmagunkat tovább? 

Az alap és legfontosabb kérdéseket önmagunknak kell megkutatnunk.  Ahogyan megszületnünk és meghalnunk, úgy megvilágosodnunk is önmagunknak kell.  Nos, a Gayatri meditáció ebben is támpontot nyújt mindannyiunknak, ha készek vagyunk rá.

A Védánta Szútra szerint nincs más dolgunk, mint hogy tudakozódjunk a Brahman felől (Athato brahma jijnasa). Vedanta-sutra (1.1.1)


Gayatri yantra