Virinchi Shakti | Bakos Judit Eszter

zenész, zeneszerző, író, E-RYT500 jógatanár, a Narada Védikus Akadémia, a Danvantara Kiadó és a Brahmana Misszió alapítója

Gyerekként az aktív zene és a sport határozta meg mindennapjaimat. Két hangszeren, zongorán és hegedűn tanultam meg játszani, s emellett folyamatosan versenyszerűen atletizáltam. Tizenéves koromtól egyre komolyabban, mélyebben foglalkoztatott az önismeret és a tudat kérdése, sőt talán nem is érdekelt akkoriban más. Zenéltem, atletizáltam és kutattam az önismereti könyveket.  Majd komolyzenei tanulmányaimat keleti, elsősorban az indiai és tibeti zenei hangzásvilág megismerésével egészítettem ki.

Az ezredforduló tájékán a védikus zene, védikus filozófia és a jóga világa teljesen magával ragadott. Ekkor kezdtem rendszeresen gyakorolni, jógázni, illetve relaxációs és meditációs módszerekkel dolgozni is.  Ez a szerelem azóta tart és úgy tűnik, csak fokozódik.  A védikus kultúra, zene és a jóga útja új életcélt, kifinomult mégis tudatos életszemléletet hozott számomra, amit azóta is fejlesztek és mindent megteszek, hogy tovább adjam, mások számára is elérhetővé tegyem mantrasound koncertjeimen, jóga óráimon, hangtál relax programjaimon, védikus zenéink és könyveink révén.  

Időközben iskolai tanulmányaimat Ph.D képzéssel mérnök-közgazdászként fejeztem be a Szent István Egyetemen.  

Védanta filozófiát és jóga filozófiát férjemtől és alkotó társamtól Bakos Attilától, hatha jógát Mukesh Kothari jóga mestertől, meditációt Swami Veda Bharatitól és Swami Ritavántól, kriyát Swami Anandanadától, hangképzést Pitti Katalin operaénekestől, a hangtálak megszólaltatás módját pedig Radnai Zsuzsától tanultam.  

A védikus tudományok fellegvárába, Indiába 2002-től utazom rendszeresen tanulni, gyakorolni, meditálni, s 2003-ban  brahmana beszentelésben részesültem egy dél indiai tradícióban.

Alapítóként részt vettem a Brahmana Misszió felépítésében, majd 2007-ben férjemmel megalapítottuk kiadónkat a Danvantara Kiadót,  és a Narada Védikus Akadémiát  a védikus kultúra, a jóga és ősműveltség szabadegyetemét azzal a céllal, hogy a jóga elméleti és gyakorlati  tudománya a jógapszichológia és a védanta bölcselete mindennapjainkba illeszthető tapasztalati tudását továbbítsák illetve bepillantást adjanak a védikus művészetek ezen belül is kiemelten a védikus zene, a mantrazene örök időn túli végtelen áramló világába előadásokon, képzéseken, koncerteken, hangtál relax programokon és jóga órákon egyaránt.

Az utóbbi években zenei stúdió albumaim Kiadónk gondozásában:

 1. NIRVANA - A KIÚT BEFELÉ VEZET | Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE!   A Nirvána szabadságában nincsenek érzelmi hullámzások, csak megzavarhatatlan, mély nyugalom, boldogság, kiterjedt tudat és jelenlét. Akkor érhető el, ha az ember képes különbséget tenni szellem és anyag között.  A vágyak finomítása valamint a születés és halál körforgásán, a Szamszárán való túllépés jelenti a végső megszabadulást, a Nirvánát. Négy jellegzetessége a boldogság, az állandóság, a szabadság és a tisztaság. Elérésének eszköze a Buddha által lefektetett nemes nyolcrétű ösvény (Árja-astánga-márga), mely a szenvedés megszüntetéséhez vezető utat jelenti. E cél elérését szolgálják az albumon szereplő mantrák.
 2. OM MANTRA MEDITATIVE CHANT |  Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE!
 3. MANTRA SADHANA | Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE! "A szádhana az életben való tudatos jelenlét gyakorlata."   Rabindranath Tagore |   Virinchi Shakti Mantra Sadhana meditációs zenei albumában feldolgozott Mahávákják, az Upanisadok kinyilatkoztató fontossággal bíró szakrális szövegei, valamint a védikus szanszkrit Mantrák az emberi individuum és az Abszolút lényegi azonosságát jelentik ki. Szeretettel ajánlom | Bakos Attila     
 4. GAYATRi SOUND CONNECTiONS |Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE! Az albumon szerepel a 7-csakra gayatri, a gayatri mantra, illetve a védikus kultúra 12 kiemelkedő Istenségének és Istennőjének dedikált Gáyatri zenei feldolgozása is 14 trackben  70 percben.   Az Om az eredeti rezgés, amelyből minden későbbi dolog keletkezett. Az Om esszenciális megnyilvánulása a Gayatri mantra, mely minden mantra közül a leghatékonyabb. A Gajatri valójában egy áthatolhatatlan szellemi védelem. A beavatott, kitartóan gyakorló szádhakát magasrendű tulajdonságokkal ruházza fel, és szellemi megvilágosodással (Szamádhi) adományozza meg. Ezek az ősi, tradicionális mantrák támogathatnak bennünket  benső képességeink feltárásában és kibontakoztatásában.  
 5. Om Shanti - Cosmic Peace |Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE!  A tartalmas és kreatív napokhoz képességekre (Siddhi), erőre (Shakti) van szükségünk, ám mindezeket gondosan táplálnunk is kell. Megeshet, mikorra egy vágyott célunk kapujába érkezünk, a benső béke (Shanti) és elégedettség (Santosha) attitüdjét már rég elvesztettük útközben a számtalan erőfeszítés során. Elpazaroljuk a Shanti erejét anélkül, hogy tudatosan visszatöltekeznénk. Ahhoz, hogy magunkban szilárdan megalapozzuk a teljességet (Purnam) illetve a kiegyensúlyozottság és benső béke minőségét, a Védák és az Upanisadok mantráit kell segítségül hívnunk.   Az albumon található tudatos Virinchi Shakti válogatás ezeket a harmónia teremtő Shanti Mantrákat tartalmazza.  Szeretettel ajánlom!   Bakos Attila 
 6. Sounds of Creation | Agni Hotra |Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE!   Sounds of creation albumunkra a címadó kozmikus teremtés hangjai mantra, a Purusha Suktam mellett az egyéni teremtésünket támogató, a teremtő erőnket fokozó mantrákat gyűjtöttünk össze a jólét, a bőség, az egészség, a tiszta szerelem és a harmonikus párkapcsolat bevonzására, megtartására valamint a felmerülő akadályok elhárítására, továbbá több, a szellemi-lelki fejlődésünket támogató mantrát szerepeltettünk. 
 7. ChakraSOUND meditations |Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE! azzal a szándékkal készültünk az album megalkotására, hogy a csakrák bija (mag) mantráinak tradicionális rezgése, a csakra hangok és csakra hangokra komponált hangtál és hangszeres zene integritásával és komplex megnyilvánításával harmonizáljuk csakráink működését s ez által láthatatlan fonalat szőjünk a szépség, a mentális és testi harmónia, a kiteljesedés az elégedettség és egy sikeres életút megépítése felé.
 8. MantraSOUND meditations 1. classic | Belehallgatok a kiadónál: KLIKK IDE! stílusában szinte teljesen egyedinek tekinthető.  Ötvöztük a klasszikus zene, és az ősi védikus mantrák zengését, melyből egy különleges alkotás született. A MantraSOUND meditations 1 albumunkra onyan mantrákat gyűjtöttünk össze, amik támogatják egészségünket, oldják a fizikai és mentális blokkokokat, finoman harmonizálva lényünket oldják a mindennapos stressz tüneteit, teret nyitva az életerő áramlásának.  Erősítik az önmagunkba,  benső megnyilvánult erőnkbe és önvalónkba vetett hitünket, építik benső szabadságunkat és támogatják szellemi-lelki fejlődésünket.

 

A csapat: 

 • Virinchi Shakti • Bakos Judit Eszter | zeneszerző, ének, klaviár
 • Bakos Attila | mantra fordítások, próza, versmeditációk
 • Duffek Mihály Jr. |  társzeneszerző, fagott
 • Sawada Aya | hegedű
 • Varga Livius |  dob
 • Horváth Ádám, Szabó Krisztina, Gáspár-Csubák Tünde | vokál, kórus
 • Halász Viktor | hangmérnök
 • a Narada Védikus Akadémia & a Brahmana Misszió művész csapata