Mantrákról

mantra a gondolataink, érzéseink megtisztítását, felfinomítását szolgáló meditációs eszköz, aminek erejét a hindu bölcselet annak tulajdonítja, hogy rendszeres gyakorlással ugyanabba a tudatállapotba vezetheti a meditálót, mint amelyet, a mantrát először meglátó sadhu (bölcs) ért el. 

A nada jóga tanai szerint maga a teremtés az egyetlen örök hangból, az OM-ból fejlődött ki, s az OM maga a megnyilvánult világegyetemek állandó rezgése, mindenek alapja és esszenciális lényege. Minden rezgés az OM-ból eredeztethető, és minden rezgésben jelen van az OM.

A mantrákba kódolt kifinomult hangrezgések életerővel, prána shaktival  töltenek fel (pl. soham mantra), pozitívan hangolják gondolatainkat, érzéseinket  (pl. gurur brahma gurur vishnu mantra), segítik benső egyensúlyunk kialakítását, fenntartását (pl. asatoma sad gamaya mantra), és fejlesztik koncentrációs készségünket és memóriánkat (pl. gayatri mantra). Minden szinten támogatják egészségünket, sok közülük kifejezetten gyógyító hatású a test és a psziché síkján (pl. mahá mrtyunjaya mantra). Egy magasabb megközelítésben pedig szellemi-spirituális fejlődésünket segítik, mintegy hidat formálva külső és benső világunk közé (pl. gayatri mantra, mahá mrityunjaya mantra, mula mantra…).  Vagyis a mantra meditáció benső harmóniát és békét hoz el számunkra.  Tudatos, higgadt és ekagra (koncentrált figyelmű) elmét eredményez, emeli általános rezgésszintünket,  tágítja nyitottságunkat, mentális kapacitásainkat és egy szellemi, minőségi élet felé inspirál.  „És vannak mantrák amelyek az Isten valamely aspektusát szólongatják, idézhetik meg, ha megfelelő figyelemmel, tudatossággal zengjük őket (pl. om namo narayanaya mantra, om namah sivaya mantra). S addig szólongatjuk, míg egyszer megragadja a kezünket.  Ennek az egyik előfeltétele, hogy minden tettünk, szavunk és gondolatunk felajánlássá finomodjon.”  Bakos Attila

A mantra túlmutat az anyag és a gondolatok síkján:  a szattvikus (emelkedett) mantra a „sat” a  jelenlét, a „cit” a tudatosság és az „ananda”, a boldogság rezgése hangokban. 

A mantrában finom meditatív töltés van jelen. Egy esszencia, amivel felléphetünk egy magasabb frekvenciára, egy tisztább tudatsíkra.  

„Ha elég érzékenyek vagyunk, megtapasztalhatjuk a mantra energiáját és erejét, melyet a mantra hangja magában hordoz.  Ez nem egy nyelv, amit értenünk kell.  A mantra egy univerzális hangkód, amely összeköt bennünket.Deva Premal

 

MÁLÁKRÓL

A mantra gyakorlatát a jógában mantra dzsapának hívjuk, amit a védikus kultúrában málán (mantraláncon) gyakorolnak.  A tradicionális hindu mantra füzér rudraksha vagy tulsi fából készül.  Hegyi kristály málát főként  gayatri meditációhoz használnak. Később a különféle féldrágakő és igazgyöngy alapú málák használata is elterjedt (rózsakvarc, holdkő, türkiz, tigrisszem…), mantrameditáció jellegének megfelelően.

A hindu málá használata történelmileg a legrégebbi, a  világ vallásaiban használatos imafüzérek mindegyike  (pl. a buddhista és  keresztény füzér egyaránt) a hindu málára vezethető vissza.  A hinduizmusban és a buddhizmusban használt dzsapa mála jellemzően 108 egyforma szemből áll, valamint egy, a többivel összefűzött golyóból, vagy faragott alakzatból, amit mérunak neveznek.   De elfogadott még a 27, 54, 72 szemes mála is.   A kereszténységben  például 54 szemes az imafűzér.

A mála segíti az éberséget, biztosítja a fizikai energia összpontosítását, és előmozdítja a ritmikus, folyamatos ismétlést.

mantra mala

 

MANTRAZENÉRŐL

A mantrazene, a védikus zene, a spirituális zene több síkon hat.  Megnyitja szívünket, életerővel tölt fel, építi egészségünket, kiegyensúlyozottá és harmonikussá, összeszedetté tesz és támogat az önfejlesztés útján.  A mantraHANG, a mantrazene rezgése minden kóshán (testünk fizikai és finomfizikai layerei, rétegei) áthat, és kiegyenlít, tisztít, finomít a gondolatok kavalkádjától a test síkján át akár a különféle fizikai terekig.  S minél többször és minél hosszasabban zengetjünk, annál jobban ráhangolódhatunk a rezgésére, és így az általa képviselt minőség a egyszer a sajátunkká válhat.

A védikus kultúrában nagy hagyománya van a zenés mantra meditációknak.  A fontosabb mantrákat és azok hatásait már gyermek korban megismerik a kis szádhakák (gyakorlók), jógik, jóginik, védantin palánták s idővel saját mantrájuk az életük részévé válik. Például  vannak mantrák, melyek egy bizonyos kvalitás elérését (pl. jólét,  béke, gazdagság, egészség, bőség, védelem, szeretet, tudás, szerencse … stb.) vagy  - ahogyan korábban beszéltük - egy-egy istenség megszólítását célozzák.

A mantraSOUND ötvözi az ősi mantrák benső hangzását és megnyilvánult tartalmát a klasszikus zene, az ambient- és meditációs zene valamint a mantrazene, a védikus zene, illetve a new age- és világzene vonalával. 

 

VÉDIKUS MANTRAZENÉINK

mantraSOUND meditációink, ambient zenéink, védikus mantrazenéink, jóga zenéink | MP3 letöltések, albumok: KLIKK IDE!

MantraSOUND PENDRIVE | 5 mantrazene albumunk | 44 track |  közel 7 óra védikus zene, mantrazene,  mantraSOUND:  KLIKK IDE!

 

mantraSOUND meditations